De Nederlandse werkloosheid is in oktober vrijwel gelijk gebleven, vergeleken met september. De door het Centraal Planbureau voorspelde piek is nog niet bereikt.
De werkloosheid nam in oktober 2013 met 11 duizend personen af en kwam uit op 674 duizend personen. Dit komt neer op 8,5 procent van de beroepsbevolking, 0,1 procent minder dan de vorige maand. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
De werkloosheid piekte in juli na een aanhoudende stijging van twee jaar op 8,7 procent. In de afgelopen 3 maanden nam het aantal werklozen vervolgens met gemiddeld 7000 per maand af. De werkloosheid daalde het sterkst bij mannen en jongeren.
Werkloosheid: voorspelde piek
Daarmee lijkt de door het Centraal Planbureau voorspelde piek van de werkloosheid eerder bereikt dan verwacht.
Het CBS hanteert een andere definitie voor de werkloosheid dan internationaal gebruikelijk, en telt in peilingen mensen mee als ze minder dan twaalf uur per week werken en meer willen werken. De internationale arbeidsorganisatie ILO telt de groep met een klein baantje van een paar uur per week daarentegen niet mee als werkloos. Zie ook deze uitleg van Z24′s Mathijs Bouman.
In oktober kwam de werkloosheid in Nederland volgens de internationale definitie uit op 7,0 procent van de beroepsbevolking, meldde het CBS donderdag. Dat was ook gelijk aan september en augustus. De werkloosheid heeft hiermee nog niet de piek bereikt waar het Centraal Planbureau op rekent.
Volgens het CPB komt de werkloosheid volgens de internationale definitie dit jaar op 7 procent van de beroepsbevolking uit en in 2014 op gemiddeld 7,5 procent. Om dat jaargemiddelde nog te kunnen halen zou de werkloosheid in november en december fors moeten toenemen.
Meer WW-uitkeringen
Uit cijfers van het UWV bleek dat het aantal WW-uitkeringen vorige maand met 8000 toenam tot 408.000. Er werden 58.000 nieuwe uitkeringen verstrekt, terwijl er 50.000 werden beëindigd.
In de eerste 10 maanden van dit jaar hing bijna de helft van de beëindigde uitkeringen samen met het feit dat de ontvanger een nieuwe baan wist te vinden.
Zoals gebruikelijk na de zomermaanden nam het aantal lopende WW-uitkeringen vanuit de sector onderwijs in oktober flink af. Seizoengevoelige sectoren als landbouw en horeca lieten in oktober juist een sterke toename zien van het aantal lopende WW-uitkeringen.
Lees ook
Hoe het CBS de werkloosheid overdrijft
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl